ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε NISSAN

Σε απόγνωση οι αγρότες Ημαθίας: Μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή ροδάκινων… αλλά καμία αποζημίωση


 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Ημαθίας μετά τις σοβαρές καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες έντονες και διαρκείς βροχοπτώσεις του καλοκαιριού στις καλλιέργειες ροδάκινων με αποτέλεσμα να χαθεί η παραγωγή και η δυνατότητα διακίνησής τους στην εσωτερική αγορά.

Περίπου 14.000 οικογένειες στην Ημαθία που ασχολούνται με τη ροδακινο-καλλιέργεια και αποτελεί το κύριο εισόδημά τους αλλά και το 92% της παραγωγής, μετά το πέρας των βροχοπτώσεων ήρθαν αντιμέτωπες με μια θλιβερή εικόνα στα κτήματά τους καθώς τα ροδάκινα που είχαν φτάσει στο στάδιο της συγκομιδής, υπέστησαν ολική ζημιά. «Από 80% έως και 100% ολική καταστροφή είδαμε στα μεγάλων εκτάσεων χωράφια μας και στις ποικιλίες μετά τις μεγάλες ποσότητες βροχής που έπεσαν στην περιοχή. Πήγαμε να ελέγξουμε τι είχε συμβεί και όλα σχεδόν τα ροδάκινα είχαν σκάσει και σαπίσει. Κάθε χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής η κατάσταση χειροτερεύει. Το πρόβλημα είναι έντονο, φτάνουμε σε σημείο να μην προλαβαίνουμε την συγκομιδή των ροδάκινων. Πρόκειται για ένα ευπαθή φρούτο ενώ όποιο μέτρο και να λάβουμε, δεν ευδοκιμεί. Ζημιές ακόμη έχουμε και σε δαμάσκηνα, βερίκοκα, μήλα και αχλάδια», εξήγησε στο ThessToday.gr o Γιώργος Γαλανομάτης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας.

Καμία αποζημίωση από ΕΛΓΑ

Εδώ και αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Γαλανομάτη, οι βροχές που επιφέρουν ζημιές στις καλλιέργειες των αγροτών δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Πρόκειται για έναν από τους κανονισμούς του που, όπως τονίζει, χρειάζεται άμεσα αναθεώρηση. «Μιλάμε για απώλεια οικογενειακού εισοδήματος και δεν λαμβάνουμε καμία αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ επειδή έτσι ορίζει ο κανονισμός. Έχουμε επενδύσει για να βγάλουμε την παραγωγή μας και έρχεται η βροχή να μας ρημάζει τις καλλιέργειες. Ο κανονισμός που ισχύει από το ’70 περίπου πρέπει να αλλάξει, το ζητάμε όλοι οι αγρότες που βλέπουμε να καταστρέφεται ο κόπος μας και το εισόδημά μας. Ωστόσο, εδώ και 10 χρόνια μόνο υποσχέσεις ακούμε και από πράξεις έχουμε μόνο τις κατεστραμμένες καλλιέργειες μας. Αν και τα κτήματά μας είναι ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ, δυστυχώς δεν υπάρχει αποζημίωση για καταστροφές ή ζημίες από τις βροχοπτώσεις ενώ από χαλάζι δικαιούμαστε. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να γίνει μια αναθεώρηση του συγκεκριμένου κανονισμού και να ενταχθούν στις αποζημιώσεις οι ζημιές από τις βροχές», τόνισε ο κ. Γαλανομάτης.

«Πάγωσαν» οι εξαγωγές στο εξωτερικό

Το 92% των ροδάκινων παράγεται στην Ημαθία με το υπόλοιπο 8% να προέρχεται από Κοζάνη και Φλώρινα ενώ η συγκομιδή ξεκινά από 20-25 Μαΐου έως και τέλη Αυγούστου. Φέτος, η παραγωγή των αγροτών προορίζεται μόνο στο εσωτερικό της χώρας ενώ η εξαγωγή προς το εξωτερικό που αποτελούσε το μεγαλύτερο ποσοστό, έχει παγώσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Έχουν κλείσει οι διάδρομοι εξαγωγής και το υψηλό κόστος μεταφοράς κυμαίνεται σε απλησίαστα επίπεδα. Από Κεντρική Μακεδονία η εξαγωγή γινόταν σε χώρες των Βαλκανίων, Ρωσία, Ουκρανία, Πολωνία. Η προώθηση γίνεται μόνο στη χώρα μας αυτήν τη στιγμή με ότι αυτό συνεπάγεται στην τιμή του προϊόντος», σημείωσε ο κ. Γαλανομάτης.

Μειωμένη η αγοραστική δύναμη του Έλληνα

Η αγοραστική δύναμη του Έλληνα έχει μειωθεί αισθητά λόγω του κύματος της ακρίβειας, αδυνατώντας να αγοράσουν σε ικανοποιητικες τιμές τα προϊόντα με συνέπεια να μειώνονται αισθητά οι τιμές και το κέρδος των παραγωγών. «Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής προσπαθεί να το απορροφήσει η εσωτερική αγορά αλλά δεν είναι εφικτό με αποτέλεσμα οι τιμές να κυμαίνονται στο 1/3 συγκριτικά με πέρυσι στα ροδάκινα και στο 1/2 στα νεκταρίνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλανομάτης.

«Καμπανάκι» για τις ροδακινο-καλλιέργειες – Το κόστος παραγωγής

Οι αγρότες της Ημαθίας κρούουν παράλληλα το καμπανάκι για απώλεια του εθνικού μας πλούτου και πλήγμα στην ελληνική οικονομία αν δεν αντιληφθούν οι αρμόδιοι τη σοβαρότητα της κατάστασης από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών. Το κόστος παραγωγής σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2017, άγγιζε τα 680 ευρώ το στρέμμα, σήμερα όμως με τις ραγδαίες αυξήσεις στο πετρέλαιο, στα μεροκάματα των εργατών, στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα το νούμερο είναι τετραψήφιο. «Κάθε χρόνο επενδύουμε στα χωράφια μας, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να φτάσουμε στο σημείο της συγκομιδής και επωμιζόμαστε όλα τα κόστη, τα οποία φέτος έχουν διπλασιαστεί. Η ροδακινο-καλλιέργεια είναι πλέον στον αυτόματο πιλότο. Είναι τόσο έντονες οι βροχοπτώσεις τα τελευταία χρόνια που ότι και να κάνουμε σαν παραγωγοί, μόνο ζημιές μετράμε ενώ το ότι επιβιώνουν ακόμη οι αγρότες είναι απορίας άξιον», ανέφερε με δυρέσκεια στο ThessToday.gr o κ. Γαλανομάτης.

Την άμεση ανάγκη να βρεθεί τρόπος στήριξης της ροδακινο-καλλιέργειας και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων οι αρμόδιοι τόνισε, κλείνοντας o κ. Γαλανομάτης καθώς όπως υποστήριξε κινδυνεύουν με αφανισμό οι αγρότες και το προϊόν με σοβαρές επιπτώσεις και στην οικονομία της χώρας.

About fonitispierias.blogspot.com

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ | ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΑΛΙΑΓΚΑΣ | ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 37, | ΕΔΕΣΣΑ.

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ | ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΑΛΙΑΓΚΑΣ  | ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 37, | ΕΔΕΣΣΑ.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 23810 23222

About

Είμστε το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό portal στην Κ.Μακεδονία.

Πόλη : Πιερία , Κατερίνη | Οδός : Ν. Γεωργούλη , 20 | Τηλέφωνο : 2351 401 147 | email : kmacedonianews@gmail.com

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ ! ΙΑΤΡΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ | ΕΔΕΣΣΑ

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΕΥΘΥΜΙΑ ! ΙΑΤΡΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ | ΕΔΕΣΣΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 23810 25987

GEORGIA FASHION | ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΚΥΔΡΑ

GEORGIA FASHION | ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΚΥΔΡΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 23810 89540

Coffee Brands | ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 3, | ΣΚΥΔΡΑ

Coffee Brands | ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 3, | ΣΚΥΔΡΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 23810 83333

Popular Posts

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ...