To Moυσικό Περίπτερο, το Φεστιβάλ Δασών, το Φεστιβάλ Αιγών (στους δρόμους του Μ. Αλεξάνδρου) και φυσικά η «Εύηχη Πόλη» συνθέτουν το φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του τοπικού τύπου, χθες το μεσημέρι, στη δροσιά των Πεύκων στο Ξηρολίβαδο, με παρόντες το δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, τον πρόεδρο της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας Θεόφιλο Κορωνά, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Νάουσας Δώρα Μπαλτατζίδου, τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Βασίλη Παπαδόπουλο, μέλη του ΔΣ (ανάμεσα σ’ αυτά και οι αντιδήμαρχοι Συρμούλα Τζήμα και Καλλίστρατος Γρηγοριάδης) και εργαζόμενους της ΚΕΠΑ, όπως και μέλη των συνεργαζόμενων φορέων και της τοπικής κοινωνίας.
Φέτος, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, οι εκδηλωσεις των Φεστιβάλ καθίστανται και πάλι η γιορτή της πόλης και της περιοχης μας, ένα καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι που φιλοδοξεί να συναρπάσει το φιλοθεάμον κοινό, το οποίο και θα έχει την ευκαιρία να έχει ελεύθερη είσοδο στα Φεστιβάλ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο, θα συνεχισθεί τον Αύγουστο και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο.
• Το δε κυρίαρχο των φετινών εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας έχει να κάνει με τη συμμετοχή για πρώτη φορά της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας και του Δήμου Νάουσας, η οποία και δημιουργεί μια νέα – και κατά συνέπεια – φιλόδοξη συνεργασία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Όσο για το κόστος των εκδηλώσεων, αυτό ανέρχεται στο ποσό των 190.000 Ε, εκ των οποίων 165.000 Ε θα βγουν από το ταμείο της ΚΕΠΑ και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από τους συνδιοργανωτές.
• Την παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων έκανε – ποιά άλλη; - η Νανά Καραγιαννίδου, υπεύθυνη προγραμματισμού και επικοινωνίας της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας, η οποία είπε πως οι φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στο Ζαχαρία Καλαϊτζίδη (πατέρα του νυν αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας), ο οποίος και αγαπούσε το πανέμορφο τοπίο του Ξηρολιβάδου.
• Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, τονίζοντας πως «το φεστιβάλ Δασών είναι μια νέα και πρωτότυπη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Βέροιας και της Ημαθίας, που τη στηρίζουμε ως περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, φιλοδοξώντας να συμβάλλουμε κι από την πλευρά μας, στην ανανεωση της πολιτιστικης δράσης του τόπου μας», ενώ, όπως προσέθεσε, «είμαι βέβαιος για την επιτυχια των εκδηλώσεων». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων, ευελπιστώντας ότι τα πράγματα μέχρι τότε – λόγω covid-19- θα είναι καλά και οτι η περιοχή μας δεν θα έχει πρόβλημα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως επεσήμανε, και με την αύξηση των περιστατικών θα ακολουθήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, «θα ασφαλιστούν οι εκδηλώσεις, για να μην έχουμε πρόβλημα», ενω τέλος στάθηκε και στο μεγάλο όνομα του Σέρβου μουσικοσυνθέτη Γκόραν Μπρεγκοβιτς, «με τον οποίο θέλουμε να διασκεδάσει ο κόσμος εδώ την 1η Αυγούστου».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας Θεόφιλος Κορωνάς, εξηρε τη θεσμική συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και το Δήμο Νάουσας. «Θεωρούμε ότι με αυτήν τη συνεργασία που εγκαινιάζουμε, την αφήνουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενειές. Αυτό που με νοιάζει είναι για το καλό όλων μας».
Απο τη μεριά της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νάουσας, Δώρα Μπαλτατζίδου, εξέφρασε τη χαρά της για τη συνεργασία των Δήμων Βέροιας – Νάουσας σ' αυτό το επιπεδο, η οποία και ευχήθηκε να είναι η απαρχή, ξεπερνώντας έτσι τοπικιστικές αντιλήψεις του παρελθόντος, ενω σ' ό,τι αφορά το... μενού των φεστιβάλ, σημείωσε πως «όλοι μας θα δούμε και θα γευθούμε ένα ωραίο οδοιπορικό».
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ
Καλοκαίρι 2021
ΙΟΥΛΙΟΣ
Τρίτη 13
Έναρξη : 21:00 Παπάκια
Βέροια
Οι Λούστροι / Ρεμπέτικα και άλλα
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
Το ρεπερτόριο με επίκεντρο τον ελληνικό πολιτισμό καλύπτει πολλούς χώρους και χρόνους. Παραδοσιακή μουσική από Ελλάδα και Ανατολία, ρεμπέτικα, έντεχνα αλλά και μουσική του κόσμου κοινωνούνται στο κοινό με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Το τραγούδι συνήθως χορωδιακό και μερικές φορές δίγλωσσο (Ελληνικά - Τούρκικα) ταξιδεύει από την Πόλη του Μπατζιανού, στην Αθήνα του Ξαρχάκου και του Χατζιδάκι, τον Πόντο, τον Πειραιά του Μάρκου έως την Θεσσαλονίκη των “Λούστρων” στις μέρες μας.
Λεωνίδας Κυρίδης - Κόντρα μπάσο
Gorkem Saoulis - Τραγούδι - κανονάκι
Γιάννης Σαούλης - Τραγούδι - Μπουζούκι
Δημήτρης Αραμπατζής - Ακορντεόν
Γιώργος Βαρτσάκης - Τραγούδι – κιθάρα
ΠΕΜΠΤΗ 15
Έναρξη : 21:00 Εληά
Βέροια
Melocotόn / Μουσικές του κόσμου
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
Ένας Βεροιώτης στο Σουδάν, μια Αφρικάνα στη Σουηδία. Ένας Πόντιος στο Αμστερντάμ, μια Ρουμάνα στην Ινδία. Αέρηδες περνούν και παίρνουν τις ψυχές μας βόρεια και ανατολικά, νότια και δυτικά, όπου τύχει του καθενός. Συναντιόμαστε ξανά και ξανά, φέρνοντας τρόπους για να φτιάξουμε τόπους εδώ.
τόπους ανοιχτούς και φωτεινούς, στέρεους όσο το σύννεφο που ταξιδεύει στον κάμπο και ενναίους
όσο το μυρμήγκι που τα βάζει με το σκαθάρι. Στο Βεροιώτικο σταυροδρόμι ακούμε όλης της γης τους ανέμους και τους δένουμε σε μια δική μας γλώσσα που μιλάει για χορό, για ένωση, για σεβασμό και δημιουργία.
Πασχάλης Καρβουνάρης - τρομπέτα
Τάσος Σαρήογλου - σαξόφωνο/ πλήκτρα
Χρήστος Σαρκατζής - ηλεκτρική κιθάρα
Στέφανος Χαμαλίδης, - τρομπέτα
Μάνος Χάνος - ηλεκτρικό μπάσο
Δημήτρης Χατζηνικολάκης – ντραμς
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16
Έναρξη : 21:00 Κομνήνιο
Βέροια
Gricanta / Ταραντέλες
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
Moυσικές από τη Νότιο Ιταλία.
Οι Grikanta είναι ένα Italian/Greek Folk μουσικό σχήμα, το οποίο ερμηνεύει νοτιο-Ιταλικά παραδοσιακά τραγούδια με γλωσσικές επιρροές αρχαιο-ελληνικής διαλέκτου. Συγκροτήθηκε στις αρχές του 2015 στη Θεσσαλονίκη από τον Pierpaolo Sicuro, μουσικό και μουσικολόγο, γνωστό για τη συνεισφορά του στην παραδοσιακή μουσική του Salento (Κάτω Ιταλία). Αποτελείται από πέντε μουσικούς και μία χορεύτρια, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές μουσικές κουλτούρες. Το όνομα «Grikanta» προέρχεται από τη λέξη «griko» (ή «grecanico», που είναι η ελληνική διάλεκτος της Ιταλίας) και «canta» (τραγουδάω). Η μουσική των Grikanta έχει την μελωδικότητα της ελληνικής διαλέκτου και την δύναμη του ρυθμού της Pizzica, η οποία είναι είδος μουσικής που χρησιμοποιήθηκε σαν θεραπευτικό μέσο για το τσίμπημα της αράχνης στη νότια Ιταλία.
Pierpaolo Sicuro - φωνή, φλάουτο, φλογέρα, ταμπουρέλλο
Δημήτρης Βαλιώτης - ταμπουρέλλο, φωνή
Θοδωρής Τζήκας - κιθάρα
Παναγιώτης Ανδρέογλου - ακορντεόν
Παναγιώτα Κολιούση - φωνή
Livia Giaffreda -τραγούδι, χορός
ΚΥΡΙΑΚΗ 18
Έναρξη : 21:00 Πεζόδρομος
Τσούπελη
Γαϊτάνι / Κρητικά
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
Το γαϊτάνι είναι ένα μάλλινο, βαμβακερό ή μεταξωτό κορδόνι που έχει πλεχτεί περίτεχνα με τρεις είτε τέσσερις κλωστές, που στόλιζε συνήθως το κάτω μέρος των μανικιών ή τον ποδόγυρο. Το μουσικό σχήμα Γαϊτάνι είναι το συγκρότημα που δημιούργησαν ο Ηλίας Ανδρεουλάκης, ο Μάριος Μπορμπουδάκης και ο Κωστής Κυριτσάκης, τρεις φίλοι με καταγωγή από την Κρήτη, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ζουν και δραστηριοποιούνται μουσικά στη Θεσσαλονίκη. Στόχος τους είναι να πειραματιστούν με νέους ήχους και νέες προσεγγίσεις πάνω στην παραδοσιακή, αλλά και τη σύγχρονη κρητική μουσική.
Ο μουσικός πειραματισμός του σχήματος αφορά, αφενός, τον τρόπο ερμηνείας και εκτέλεσης των
μελωδιών, που είναι άλλοτε έντονα παλαιικός και άλλοτε με πολλά σύγχρονα στοιχεία, και αφετέρου την προσθήκη του βιολοντσέλου, του οποίου ο ήχος ταιριάζει ιδιαίτερα με το ύφος της κρητικής μουσικής.
Κατά καιρούς, έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες ένταξης τόσο του τσέλου όσο και άλλων κλασσικών οργάνων στο οργανολόγιο της κρητικής μουσικής, αλλά είναι η πρώτη φορά που το τσέλο αναλαμβάνει έντονα σολιστικό ρόλο και μοιράζεται ισάξια τις μουσικές φράσεις με τη λύρα και το λαγούτο. Με τον τρόπο αυτόν, αναδεικνύονται ταυτόχρονα τα τρία όργανα του σχήματος με απόλυτη ισορροπία, όπως και σε ένα άρτια πλεγμένο γαϊτάνι, έχοντας όμως πάντοτε ως στόχο να εξυπηρετήσουν και να αναδείξουν την ίδια την κρητική μουσική.
Ανδρεουλάκης Ηλίας - λύρα
Μπορμπουδάκης Μάριος - λαγούτο
Κυριτσάκης Κωστής - τσέλο, μαντολίνο
Παρασκευόπουλος Στάθης – κρουστά
ΤΡΙΤΗ 27
Έναρξη : 21:00 Πεζόδρομος
Κάππου-Ιπποκράτους
trio PERAN / Μουσικές από την Πόλη, τη Μικρασία και το Αιγαίο
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
Οι trio peran μας ταξιδεύουν εντός και πέραν των συνόρων αναδεικνύοντας μουσικές παραδόσεις του ελλαδικού χώρου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ένα βιολί, ένα λαούτο και ένα νέι, φέροντας το καθένα τη δίκη του παράδοση, συναντώνται στη
Θεσσαλονίκη, ανακαλύπτοντας την πολυδιάστατη φύση τους. Παραδοσιακοί σκοποί από τη νησιωτική και στεριανή Ελλάδα, τραγούδια από τα παράλια της Μ. Ασίας και ακούσματα που αναδεικνύουν την πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονικης, έρχονται στο σήμερα, εκεί όπου τα όρια μεταξύ σύγχρονου και παραδοσιακού δεν είναι πλέον αισθητά.
Μάκης Μπακλατζής - βιολί & τραγούδι
Γιάννης Καρακαλπακίδης - λαούτο
Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά - νέι & τραγούδι
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 16
Έναρξη : 21:00 Γεωργιανοί
Βέροιας
Πλέκοντας ήχους με... το νήμα της παράδοσης
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
Ένα μουσικό οδοιπορικό από τον Πόντο και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα. Η ελληνική λαϊκή μουσική της υπαίθρου με την οποία μεγάλωσαν, γλέντησαν και έκλαψαν γενιές και γενιές, επιστρέφει σταδιακά στο φυσικό της περιβάλλον. Η Ρία Ελληνίδου και ο Χρήστος Καλιοντζίδης έχοντας αφιερώσει το σημαντικότερο μέρος της μουσικής τους πορείας στην λαϊκή μουσική παράδοση των Ελλήνων, μας ταξιδεύουν στο χρόνο μέσα από στίχους και μελωδίες που διεγείρουν το βιωματικό στοιχείο και μεταφέρουν όλα τα αγνά συναισθήματα του λαϊκού μας πολιτισμού στη σύγχρονη εποχή που ζούμε.
Το νήμα της παράδοσης αποτελεί την πρώτη ύλη για το πλεχτό μιας μουσικής παράστασης γεμάτη
παλαιές αγαπημένες και διαχρονικές δημιουργίες αλλά και νέες, γεμάτες φρεσκάδα, μουσικά χρώματα, και ελπίδα.
Ρία Ελληνίδου - Τραγούδι
Χρήστος Καλιοντζίδης - Τραγούδι, Ποντιακή λύρα, Βιολί
Νίκος Αγγούσης - Κλαρίνο, καβάλ
Γιάννης Γκραίκος - Κρουστά
Νίκος Σιδηρόπουλος – Λαούτο
ΤΡΙΤΗ 17
Έναρξη : 21:00 Καστανιά
Βέροιας
Λεφτοκάρυα / Σύγχρονη παραδοσιακή μουσική
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
«Τα Λεφτοκάρυα», που στην ποντιακή διάλεκτο είναι τα φουντούκια, δημιουργήθηκαν το 2017 γύρω από τον πυρήνα του πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή ήταν η σύμπραξη σε μία πτυχιακή συναυλία, όπου εκεί συναντήθηκαν το μεράκι και η αγάπη για την ποντιακή μουσική μέσα από την κοινή αισθητική και διάθεση αναζήτησης των μελών του σχήματος. Έχουν παρουσιάσει θεματικές συναυλίες για τη μουσική του Πόντου στο πλαίσιο του πανεπιστημίου και σε φεστιβάλ, όπως «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα – Οι νέοι και η Δόμνα Σαμίου» το 2019, καθώς και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και ταβερνοχώρους. Έχουν ηχογραφήσει δυο μουσικές ενότητες στο δίσκο του Γιάννη Τσανασίδη «Εγωεμ΄π’ εραγώδεσα» και μία ζωντανή εμφάνιση. Έχοντας βιωματική σχέση και μελετώντας τη μουσική του Πόντου, επιλέγουν να παίζουν παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια από την αστείρευτη αυτή μουσική παράδοση της Μαύρης θάλασσας. Ανήκοντας στη νέα γενιά μουσικών, έχουν τα αυτιά και τους ορίζοντες ανοιχτούς προς όλα τα είδη της μουσικής και νέους πειραματισμούς, με στόχο μέσα από τον
ήχο τους και από ένα προσωπικό φίλτρο να αποτυπώσουν με μια πιο φρέσκια και σύγχρονη ματιά τη μουσική αυτή.
Νατάσα Τσακηρίδου - τραγούδι
Γιάννης Τσανασίδης - ποντιακή λύρα
Ιάκωβος Μωυσιάδης - πολίτικο λαούτο και ταμπουρά
ΤΕΤΑΡΤΗ 24
Έναρξη : 21:00 Πεζόδρομος
Κάππου-Τσούπελη
Tir Fada / Κέλτικη μουσική παράδοση
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
Οι Tir Fada είναι ένα μουσικό σχήμα με βάση τη Θεσσαλονίκη που δημιουργήθηκε από την αγάπη των μελών του για την κελτική μουσική παράδοση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όμως και τις καταβολές τους.
Η πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ Χουδετσίου 2012, που
διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ο Ross Daly. Έκτοτε, συνεχίζει την παρουσία του σε μουσικές σκηνές της χώρας. Κορυφαία στιγμή ήταν η συναυλία που έδωσε το σχήμα στο Εδιμβούργο το 2012.
Το ρεπερτόριο αποτελείται από σκοπούς και τραγούδια από την Ιρλανδία και τη Σκωτία, στην αγ-
γλική αλλά και στην κέλτικη γλώσσα. Επίσης, το πρόγραμμά τους περιέχει και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις των μελών του.
Έλσα Μουρατίδου - τραγούδι, αφήγηση
Γιώργος Σκαρογιάννης - κιθάρα, ιρλανδικό μπουζούκι
Κώστας Κυριτσάκης - βιολόλυρα, μαντολίνο
Σάκης Λάιος - μπανσούρι, φλογέρες
Στάθης Παρασκευόπουλος – κρουστά
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 13
Έναρξη : 21:00 Οδός Μητροπόλεως
Βέροια
STRÚMA / Duo καβάλ - ακορντεόν
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
Ζυγιά καβάλ με ακορντεόν σε ήχους σερραϊκού μετα-τοπίου συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο των στοιχείων που ρέουν από τη βόρεια πλευρά του και καταλήγουν στον πολυηχητικό κάμπο.
Στρατής Πασόπουλος - καβάλ-φωνή
Σταμάτης Πασόπουλος - ακορντεόν-ηλεκτρονικά
ΤΡΙΤΗ 14
Έναρξη : 21:00 Πλατεία Ωρολογίου
Βέροια
Καφαντάρδες / Η μουσική της Θράκης
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
Οι Καφαντάρδες, που σημαίνει επιστήθιοι φίλοι, από το 2017 είμαστε συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής, αποτελούμενο από μουσικούς που συνεργάζονταν ήδη πολλά χρόνια πριν, ερμηνεύοντας τη μουσική της Θράκης, σε συναυλίες, εκδηλώσεις πολιτισμού και παράδοσης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερη στιγμή μας, η συνεργασία μας στο Ηρώδειο με τον μέγιστο της Θράκης Χρόνη Αηδονίδη. Η τελευταία μας παρουσία ήταν σε αφιέρωμα στη μουσική μας, από την πιο αντιπροσωπευτική τηλεοπτική εκπομπή για την ελληνική παραδοσιακή μουσική, Το Αλάτι Της Γης. Με σεβασμό στη μουσική ιστορία και στις παραδόσεις μας, ερευνούμε, ηχογραφούμε, ερμηνεύουμε, πιστεύοντας ότι συμβάλλουμε στη διάσωση και τη διάδοση της μουσικής της Θράκης.
Μαρίνα Ζωγράφου - Τραγούδι
Νίκος Μπόζογλου - Ακορντεόν
Τριαντάφυλλός Κωνσταντινίδης - Γκάιντα, Καβάλ
Στάθης Παρασκευόπουλος - Κρουστά
Παναγιώτης Ελληνίδης - Κλαρίνο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17
Έναρξη : 21:00 Πεζόδρομος
Κάππου-Ιπποκράτους
Άγγελοι του Τσιτσάνη / Ρεμπέτικα
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
«Το φετινό καλοκαίρι η ανάγκη για ταξίδια και καλοκαιρινές εμπειρίες είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι Άγγελοι του Τσιτσάνη αποφάσισαν να φτιάξουν μια μουσική εκδρομή από το Φάληρο ως το Μπαχτσέ Τσιφλίκι, με μια μικρή βαρκούλα σε φίνο ακρογιάλι, με μπύρες και καλαμαράκια, πεύκο και ακροθαλασσιά
γιατί απλά... απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα! Σας καλούν λοιπόν να ταξιδέψετε μαζί τους».
Οι Άγγελοι του Τσιτσάνη είναι ένα γυναικείο ρεμπέτικο σχήμα. Αποτελείται από τρεις μουσικούς, που παίζουν παραδοσιακά κρουστά, μπαγλαμά και κιθάρα.
Το ρεπερτόριο ξεκινάει από τις αρχές του ρεμπέτικου τραγουδιού μέχρι και τον Τσιτσάνη. Η δωρική ενορχήστρωση έχει ηχόχρωμα που παραπέμπει στις πρώτες εκτελέσεις του ρεμπέτικου τραγουδιού, η προσέγγιση όμως έχει σύγχρονα στοιχεία και επιρροές από άλλα είδη μουσικής με χιούμορ και σεβασμό.
Η αγάπη του κόσμου για το συγκεκριμένο είδος μουσικής είχε ως αποτέλεσμα το σχήμα να ταξιδέψει στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας για να δώσει συναυλίες, με αφετηρία πάντα την πόλη της Θεσσαλονίκης, στην σχεδόν δεκαετή πορεία του. Επιπλέον, έχει κάνει εμφανίσεις σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
Μαριάνα Βογιατζή - μπαγλαμάς/τραγούδι
Ελένη Νοταρίδου - κρουστά/τραγούδι
Λένα Τζαμπάζη - κιθάρα/τραγούδι
ΤΡΙΤΗ 21
Έναρξη : 21:00 Εληά
Βέροια
Psychi a trio / Έντεχνα +++
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
Οι Psychi a trio είναι δύο συν ένας. Η προσθήκη προέκυψε εν μέσω οινοπνευματωδών ποτών και αντιβίωσης… Κοινός παρονομαστής για όλους υπήρξε η ανάγκη να μοιραστούν τα κοινά αλλά ταυτόχρονα
να μπολιάσουν τα ετερόκλητα μουσικά τους βιώματα. Το ρεπερτόριό τους αποτελείται από αγαπημένα τραγούδια της έντεχνης λαϊκής δημιουργίας. Ένα μουσικό οδοιπορικό που περιλαμβάνει συνθέσεις των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Λοΐζου, Ν. Παπάζογλου, Σ. Μάλαμα, Ο. Περίδη, Θ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ζήκα, Β. Αλαγιάννη, Χ. Νικολόπουλου, Α. Βαρδή, Μ. Τόκα, Α. Ιωαννίδη κ.α.
Χρήστος Κεσικιάδης - τραγούδι και κιθάρα
Γιώργος Παραπέρογλου - ακορντεόν και τραγούδι
Δημήτρης Βλαχομήτρος - μπουζούκι και κιθάρα
ΠΕΜΠΤΗ 23
Έναρξη : 20:00 Λόφος Προφήτη Ηλία
Βέροια
Nocturne στο δάσος / Duo βιολί-άρπα
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
Στη συναυλία, με τίτλο «Nocturne στο δάσος», θα παρουσιαστούν μεταγραφές γνωστών κλασικών, ιμπρεσιονιστικών έργων για τα δύο αυτά όργανα. Ο συνδυασμός των παραπάνω οργάνων είναι αρκετά συνήθης, καθώς περιλαμβάνει ένα καθαρά μελωδικό όργανο, το βιολί, και την άρπα, η οποία εκτός από το σολιστικό της χαρακτήρα μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το συνοδευτικό ρόλο του πιάνου στο
ευρύ ρεπερτόριο για βιολί και πιάνο.
Η μακρόχρονη φιλία, η οποία κρατάει από τα μαθητικά χρόνια των συντελεστών, και η συνεργασία τους σε πολλές συναυλίες διαφόρων μουσικών συνόλων, οδήγησε στη δημιουργία του συγκεκριμένου σχήματος.
Χριστίνα Γεωργελή - βιολί
Πέλη Πλίκα – άρπα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 24
Έναρξη : 20:00 Δημοτική Κοινότητα Πατρίδας
Κυριάκος Τριανταφυλλίδης / Γενεών Ήχοι
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
Ένα ταξίδι της λύρας του Πόντου από γενιά σε γενιά με βάρκα το δοξάρι της ψυχής.
Αναφορά αφιέρωμα σε λυράρηδες του Πόντου πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, τεχνοτροπία και μουσικό ύφος που αποτελούν ορόσημα για την κάθε εποχή και για την εξέλιξη της ποντιακής μουσικής.
Τριανταφυλλίδης Κυριάκος - τραγούδι
Παπαδόπουλος Δημήτρης - λύρα
Σιδηρόπουλος Νικόλαος - λαούτο
Πετρίδης Κώστας - νταούλι
Γκραικός Θάνος - ούτι
Αποστολίδης Φοίβος - κρουστά
Γεωργιάδης Γεώργιος - (δημοσιογράφος - παρουσιαστής)
5+ Φεστιβάλ Δασών
Όταν τα δάση εμπνέουν ...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ, Συκιά
8:00 μ.μ.
ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC / Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ
Κανείς δεν μπορεί να κάτσει ακίνητος όταν παίζουν οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC!
Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης με την Πανκ; Με αυτό το ερώτημα ξεκίνησαν οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC, όταν ο Γιώργος Σταυρίδης (νταούλι, θρακιώτικη λύρα, φωνή) και ο Βαίτσης Χαρακοπίδης (γκάιντα, καβάλ, ζουρνάς, φωνή) βρέθηκαν το 2008 και ξεκίνησαν να παίζουν τα τραγούδια των διαφορετικών μουσικών ειδών που αγαπάνε. Με εμφανίσεις σε πολύ διαφορετικά μέρη (γάμους, πανηγύρια, δρόμους, φεστιβάλ κλπ) και με οδηγό το πάθος τους για τη μουσική συνάντησαν σε ένα αυτοσχεδιαστικό jam session τον Πάνο Γκίνη με την κιθάρα του και πλέον οι Θραξ Πανκc είναι ασταμάτητοι!
Αναμειγνύοντας συστατικά από όλες τις μουσικές και κουλτούρες του κόσμου, παίζουν τη μουσική τους, χωρίς τη λέξη Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια να φτάνει για να περιγράψει τον ήχο τους. Οι τρείς Θρακιώτες με εργαλεία τους γκάιντες, λύρες, νταούλια, πετάλια αλλά και την αστείρευτη ενέργεια και το χιούμορ τους, παρασέρνουν στο διάβα τους κάθε αναστολή οδηγώντας σε ένα πρωτόλειο γλέντι καθώς αναμειγνύουν τις μεγάλες τους αγάπες, την παράδοση με τον σκληρό ήχο. Κανείς δεν μπορεί να κάτσει ακίνητος όταν παίζουν οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC!
Βαΐτσης Χαρακοπίδης - γκάιντα, καβάλ
Γιώργος Σταυρίδης - νταούλι, λύρα
Πάνος Γκίνης - ηλεκτρικό μπασοκίθαρο
Επιμέλεια Ήχου: Μάρκος Κουτσιανάς
10:00μ.μ, Κωσταντής Πιστιόλης Loop
«Ο Κωσταντής Πιστιόλης, μουσικός πνευστών οργάνων, κατάγεται από την Κόνιτσα Ιωαννίνων και έχει συνεργαστεί με τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Χαρούλη, Villagers of Ioannina City, Χαΐνηδες και Ματούλα Ζαμάνη.
Φέτος το καλοκαίρι, με ένα loop station μεταφέρει τους ήχους του χθες στο σήμερα, ταξιδεύοντας τον ακροατή στην παράδοση.
Μέσω της λούπας (loop station) και με συντροφιά μία μεγάλη γκάμα πνευστών, έγχορδων και κρουστών μουσικών οργάνων, τα οποία παίζει ο ίδιος,
παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με ποικίλα ακούσματα από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τη Μακεδονία μέχρι την Ήπειρο.
Με τον ίδιο στα φωνητικά, διασκευάζει παραδοσιακά τραγούδια και δημιουργεί ένα ιδιαίτερο πειραματικό ηχητικό μείγμα, κρατώντας στις νεότερες γενιές ζωντανή την παραδοσιακή μουσική, η οποία παραμένει πάντοτε επίκαιρη».
Οργάνωση παραγωγής box arts and culture pr
ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, Ξηρολίβαδο
5:00 μ.μ. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα-Παράσταση Λόγου-Ήχων
Μύθοι του Νερού, των Δασών και των Θεών
Πως γεννήθηκαν τα ποτάμια; Ποια μουσική τα γέννησε; Πως φύτρωσαν τα δέντρα στη γη;
Τι λένε με το θρόισμα των φύλλων τους; Πότε γεννήθηκε η γη; Τα βότσαλα πότε έμαθαν να γράφουν νότες; τι έγινε όταν γέλασε ο βάτραχος… Παραδοσιακά παραμύθια, μύθοι και θρύλοι για την κοσμογονία, τη δημιουργία του κόσμου και τις πρώτες λέξεις που είπε με τη μουσική.
Η αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση και η καταξιωμένη μουσικός Γιούλα Μιχαήλ, θα συμπράξουν για να ιστορήσουν μύθους για την αναγέννηση της φύσης, τις περιπέτειες του Θεού Πάνα, πλαισιωμένους από ελεύθερους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς.
Η παράσταση αφήγησης θα αποτελείται από παραμύθια, θρύλους και μύθους της Παγκόσμιας Άυλης Κληρονομιάς για τη φύση με παράλληλη πρωτότυπη συνοδεία μουσικής. Με την καθοδήγηση μουσικού θα ανακαλύψουν τους ήχους που μπορούν να παράγουν τα υλικά της φύσης. Σε συνδυασμό με τους ήχους της φωνής θα συνοδεύσουν την αφήγηση των ιστοριών ξετυλίγοντας από κοινού το μυστήριο της φύσης σε μία γεμάτη φαντασία διαδρομή.
Αφήγηση - επιμέλεια κειμένων: Ροδάνθη Δημητρέση
Μουσική: Γιούλα Μιχαήλ
Οργάνωση προγράμματος: Αction Art
9:00μ.μ., Η μουσική των Βαλκανίων GORAN BREGOVIC – Wedding & Funeral Band
Μια γιορτή συναισθημάτων. Μια γιορτή γεμάτη με ήχους γνώριμους από τραγούδια των Βαλκανίων που έγιναν και δικά μας τραγούδια. Ο διάσημος συνθέτης Γκόραν Μπρέγκοβιτς και η μπάντα του δηλώνουν παρόντες στο πρώτο φεστιβάλ Δασών της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και γιορτάζουν μαζί μας τη δύναμη της μουσικής, μια πανανθρώπινη γλώσσα που ενώνει αντί να
χωρίζει και καταφέρνει να χτίζει γέφυρες από την μια καρδιά στην άλλη.
Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει το σχήμα περιλαμβάνει τις πιο διάσημες στιγμές του από το παραδοσιακό «Ederlezi» και τον «Καιρό των Τσιγγάνων» μέχρι το «Mesecina» και το «Kalasnjikov» αλλά και το υπέροχο «Ausencia» από το «Undergound» και φυσικά μελωδίες που ντύθηκαν με ελληνικούςστίχους και έγιναν αγαπημένα τραγούδια όπως «Το Βενζινάδικο» ή το «Θεός αν είναι» και το «Παραδέ-
χτηκα».
Παράλληλα ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς θα παρουσιάσει και τη νέα του δισκογραφική δουλειά που έχει τίτλο «Τρία Γράμματα από το Σεράγεβο» και περιέχει έναν ύμνο για την γενέθλια πόλη του συνθέτη.
Μωσαϊκό από Χριστιανούς Εβραίους και Μουσουλμάνους πριν από τον πόλεμο του 90 το Σεράγεβο είχε την ποικιλία και την ανοιχτή ματιά μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας που είχε να δώσει πολλά στα πιο ανήσυχα παιδιά της. Αυτή είναι και η αφετηρία του Three Letters from Serajevo .
«Το Σεράγεβο είναι μια μεταφορά γι αυτό που ζούμε σήμερα στην Ευρώπη» είχε πει ο Μπρέγκοβιτς σε μια παλιότερη του συνέντευξη, «τη μια μέρα ζούμε αρμονικά σαν καλοί γείτονες Χριστιανοί Εβραίοι και Μουσουλμάνοι και την επόμενη μπορεί να σφαχτούμε γι αυτόν ακριβώς τον λόγο».
Η μουσική των Βαλκανίων έρχεται στη Βέροια. Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς λατρεύει την Ελλάδα και ετοιμάζεται για την επιστροφή του στη χώρα μας ετοιμάζοντας μια γιορτή γεμάτη αγάπη. Όπως λέει: «Θα ήθελα να σας πω κάτι. Είστε τόσο τυχεροί που έχετε γεννηθεί σε μία από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν εκατομμύρια πράγματα για να παραπονεθεί κανείς, αλλά σκεφτείτε λίγο την ιστορία σας, το φως, τη θάλασσα. Και μόνο το άκουσμα της λέξης «Ελλάδα» σε κάνει να
χαμογελάς από όποιο μέρος του κόσμου και αν είσαι..»
Μαζί του θα έχει όπως πάντα τη μπάντα του, The Weddingand Funeral Band, καθώς και ένα σύνολο 10 εγχόρδων και χορωδών.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΩΝ
«Στους δρόμους του Αλέξανδρου»
20-21-22 Αυγούστου 2021
Τοποθεσία : Βεργίνα και Αρχαίο Θέατρο Μίεζας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ / 9:00μ.μ Βεργίνα
Περσία, Αίγυπτος
Omit Tahmasebpour - σαντούρι
Haig Yazdjian - ούτι, φωνή
«Τραγούδι για την Αλεξάνδρεια»
Δύο θάλασσες δύο λιμάνια
Εκεί που αγάπησα τον λαό της Αλεξάνδρειας
Όσο κι αν μου λέγανε για την ομορφιά της ..για την απερίγραπτη ομορφιά της
Αγαπώ την Αλεξάνδρεια»
Την Παρασκευή 20 Αυγούστου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έναν από τους σημαντικότερους σολίστ στο σαντούρι , τον Omit Tahmasebpour, όπου θα παρουσιάσει ήχους και μουσικές από την Περσία.
Επίσης ο Haig Yazdjian μαζί με την εξαμελή ορχήστρα του θα μας ταξιδέψει με το ούτι και την φωνή του στην Αίγυπτο Στην πρώτη αυτή εμφάνιση θα συμμετέχουν ο Ciro Montanariμε την ινδική τάμπλα & ο Efren Lopez με το αφγανικό ραμπάπ και θα μας μεταφέρουν σε περιοχές και πόλεις από τις οποίες πέρασε ο Μ. Αλέξανδρος.
Δύο λαμπροί αρχαίοι πολιτισμοί που συνυπήρξαν στους αιώνες, διανύοντας περιόδους ειρήνης, εμπορικών συναλλαγών αλλά και συγκρούσεων για την ηγεμονία της Μέσης Ανατολής, θα συναντηθούν μέσω της παραδοσιακής τους μουσικής σε μία βραδιά που επιβεβαιώνει ότι η σχέση που αναπτύσσουν οι λαοί μέσω της τέχνης τους επιβιώνει αλώβητη στον χρόνο, σε αντίθεση με τις διαφορές τους που βυθίζονται στη λήθη.
Τάσος Πούλιος – κανονάκι
Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα
Ταξιάρχης Γεωργούλης – ούτι
Νίκος Παραουλάκης – νέι
Απόστολος Σιδέρης – κοντραμπάσο
Φοίβος Αποστολίδης – κρουστά
ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ / 9:00μ.μ. Μίεζα
Αφγανιστάν, Ινδία, Ιορδανία, Λίβανος
Elenore Fourniau / έγχορδα ανατολής – φωνή
Efren Lopez / αφγανικό ραμπάπ
Ciro Montanari. / ινδική τάμπλα
Το Σάββατο 21 Αυγούστου το Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας. Εκεί οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν την Elenore Fourniau που μαζί με την εξαμελή ορχήστρα θα μας παρουσιάσουν τραγούδια από το Αφγανιστάν σε συνοδεία με το αφγανικό ραμπάπ του Efren Lopez και την ινδική τάμπλα του Ciro Montanari.
Ο HaigYazdjian θα ερμηνεύσει τραγούδια από την Ιορδανία και το Λίβανο, χώρες στις οποίες επίσης άφησε το αποτύπωμά του ο Μ. Αλέξανδρος.
Η αρχαία Βακτριανή η μυθική χώρα των πενήντα ανυπότακτων εθνοτικών ομάδων και θέατρο άπειρων επιδρομών και κατακτήσεων, θα εκπροσωπηθεί εδώ από μία αρχέγονη γοητευτική μουσική, που η αρχή της χάνεται στα βάθη του χρόνου.
Θα συναντήσει το πλέον μελωδικό κρουστό όργανο στον κόσμο, την ινδική τάμπλα που καθηλώνει και ταξιδεύει τον ακροατή πίσω στον χρόνο και τον ήχο των πρόδρομων συγγενικών της οργάνων, που ηχούσαν στην αχανή χώρα 2.500 χρόνια πριν και πιθανόν ο στρατηλάτης να είχε απολαύσει στις νικητήριες γιορτές του.
Μαζί τους θα είναι η μουσική ορχήστρα:
Τάσος Πούλιος – κανονάκι
Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα
Ταξιάρχης Γεωργούλης – ούτι
Νίκος Παραουλάκης – νέι
Απόστολος Σιδέρης – κοντραμπάσο
Φοίβος Αποστολίδης – κρουστά
Χορός Attan (ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ)
Το Αττάν είναι μια μορφή χορού που προέρχεται από την εθνοτική ομάδα των Παστούν. Προερχόμενος από το σημερινό ανατολικό Αφγανιστάν, μεταφέρθηκε στις σημερινές παστούν περιοχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Το Αττάν ξεκίνησε ως λαϊκός χορός που διεξάγεται από τους παστούν σε περιόδους πολέμου ή κατά τη διάρκεια γάμων ή άλλων εορτασμών (αρραβώνες, Ναβρόζ και άτυπες συγκεντρώ-
σεις). Σήμερα θεωρείται ο εθνικός χορός του Αφγανιστάν, και είναι ένας ειδικός τύπος χορού που εκτελείται από έναν θίασο 50 έως 100 χορευτών οι οποίοι κουνάνε μαντήλια στον αέρα ενώ οι μουσικοί χτυπούν τύμπανα.
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ / 9:00μ.μ. Βεργίνα
Ιράκ, Συρία, Αρμενία, Κουρδική μουσική, Μουσικές του Πόντου
Elenore Fourniau
Γιάννης Τσανασίδης
Haig Yazdjian
Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, Κυριακή 22 Αυγούστου ο Haig Yazdjian θα μας δημιουργήσει ένα μουσικό ταξίδι με αφετηρία το Ιράκ και έπειτα θα μας μεταφέρει στη Συρία και την Αρμενία, συνοδευόμενος πάντα από την ορχήστρα του. Σημαντική η παρουσία του ανερχόμενου καλλιτέχνη Γιάννη Τσανασίδη, που με την ποντιακή λύρα του θα περιπλανηθούμε νοερά στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Μαζί τους η Elenore Fourniau με ήχους από το Κουρδιστάν, το τότε Αρμπίλ, για να κλείσουν μαζί το τριήμερο αφιέρωμα στην νικητήρια διαδρομή του Μ. Αλεξάνδρου, που έχει μείνει στην ιστορία ως ο μοναδικός αήττητος στρατηγός.
Μαζί τους θα είναι η μουσική ορχήστρα:
Τάσος Πούλιος – κανονάκι
Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα
Ταξιάρχης Γεωργούλης – ούτι
Νίκος Παραουλάκης – νέι
Απόστολος Σιδέρης – κοντραμπάσο
Φοίβος Αποστολίδης – κρουστά
Βέροια Εύηχη Πόλη
1-9 Σεπτεμβρίου 2021
Από την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας
Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις
01/09, 9:00μ.μ., Πλατεία Ωρολογίου
Ζωή Τηγανούρια
«Από το Tango έως τον Καζαντζίδη»
με κουαρτέτο εγχόρδων
Συμμετέχουν ο Στάθης Γκαντζούρας
& η Άννα Κατσούλη
Η μουσικοσυνθέτης Ζωή Τηγανούρια, συνεχίζει να μας εκπλήσσει με εντυπωσιακά και πρωτότυπα project.
Αυτή τη φορά δημιούργησε ένα μαγικό μουσικό χαρμάνι Λαϊκού τραγουδιού, Tango & Κλασσικής μουσικής!
Πλαισιωμένη από ένα κουαρτέτο εγχόρδων, σύγχρονη ορχήστρα & εξαιρετικούς ερμηνευτές, η βιρτουόζος του ακορντεόν παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερη φωνή του λαού και του αιώνα, τον μοναδικό Στέλιο Καζαντζίδη. Έκπληξη της παράστασης είναι η συμμετοχή του Βεργιώτη τραγουδοποιού και ερμηνευτή Στάθη Γκαντζούρα!
Θα ακουστούν σε πρωτότυπες ενορχηστρώσεις, διασκευασμένες συνθέσεις των κορυφαίων δημιουργών της χώρας μας που ερμήνευσε ο Στέλιος Καζαντζίδης (Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκις, Σταμάτης Σπανουδάκης, Μάνος Λοΐζος, Βασίλης Τσιτσάνης, Χρήστος Νικολόπουλος, Απόστολος Καλδάρας, Θεόδωρος Δερβενιώτης, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Πυθαγόρας, Κώστας Βίρβος, κ.ά.), μαζί με γνωστές συνθέσεις της ίδιας της συνθέτιδος από την πολυετή δισκογραφία της.
Στο ρεπερτόριο περιλαμβάνεται και το τραγούδι της Ζωής Τηγανούρια “Γενοκτονία” για το οποίο η συνθέτης δέχθηκε συγχαρητήρια από τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κο Προκόπη Παυλόπουλο όταν το ερμήνευσε ζωντανά σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Συμμετέχουν:
Βιολί 1: Στέλλα Τζανή
Βιολί 2: Βασίλης Κατσούλης
Βιόλα: Μόνικα
Τσέλο: Θοδωρής Κοζάνης
Κρουστά: Στέλιος Γενεράλης
Μπάσο: Γιάννης Γρηγορίου
Κιθάρα: Μιχάλης Βερβελάκης
Ερμηνεύουν Στάθης Γκαντζούρας και Άννα Κατσούλη
Σκηνοθεσία: Μάνος Αντωνίου
Καλλιτεχνική επιμέλεια / ακορντεόν: Ζωή Τηγανούρια
02/09, 9:00μ.μ., Παλιά Εβραϊκή Συνοικία
Αργαλειός / Δημοτική μουσική μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα
Ελευθερία Ματσεντίδου - Φωνή/Νταούλι
Ζωή Μάντζου - Φωνή/Κρουστά
Αλεξανδρος Ιωσηφίδης - Πιάνο
Γιάννης Πούλιος - Βιολί
Νίκος Αγγούσης - Κλαρίνο/Νέυ
02/09, 9:00μ.μ., Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»
Γιώργος Νταλάρας
Περπάτησα όλη τη γη
Μαζί του η Βιολέττα Ίκαρη και η Ασπασία Στρατηγού
Δύο χρόνια μετά την τελευταία του συναυλία στο Royal FestivalHall του Λονδίνου,
ο Γιώργος Νταλάρας ξανασυναντάει το κοινό μαζί με την Βιολέτα Ίκαρη και την Ασπασία Στρατηγού.
Με τους ίδιους συνεργάτες λοιπόν συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε, με συναυλίες στην Ελλάδα.
02/09, 9:00μ.μ., Παλιά Εβραϊκή Συνοικία
Art Various
Φιλ- Ελλήνων Ήχοι
Πρόκειται για μια συναυλία με έργα φιλελλήνων μουσουργών των οποίων το έργο είναι επηρεασμένο από τον αγώνα των Ελλήνων για την εθνική τους ανεξαρτησία, αλλά και έργα Ελλήνων συνθετών λόγιας μουσικής καθώς και εκπροσώπων της εθνικής μας σχολής.
Τα έργα είναι διασκευασμένα από τον Θανάση Γοβατζιδάκη για το σύνολο μας και ερμηνεύονται σε πρώτη εκτέλεση για το συγκεκριμένο συνδυασμό οργάνων.
Στα έργα των Ελλήνων μουσουργών περιλαμβάνονται συνθέσεις που ερμηνεύονται σπάνια και συνδυάζουν ακούσματα από διάφορα μέρη του ελληνικού χώρου (νησιώτικοι χοροί Κωνσταντινίδη, μακεδονικός χορός Χ. Δέλλα, Μακεδονικός χορός Β. Θεοφάνους) αλλά και έργα του Γ.Καζάσογλου σε ποίηση Δ. Σολωμού (ελεύθεροι πολιορκημένοι)
Μαριαλένα Πανγιωτοπούλου (υψίφωνος)
Ευαγγελία Κουζώφ (βιολί)
Μαρία Χρίστοβα (βιολοντσέλο)
Θανάση Γοβατζιδάκη (πιάνο)
09/09, 9:00μ.μ., Βεργίνα
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα
Ύμνος εις την Ελευθερία, Νικόλαου Μάντζαρου
Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει τον Ύμνο εις την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού μελοποιημένο από τον Νικόλαο Μάντζαρο σε διεύθυνση, ενορχήστρωση και επεξεργασία του Άλκη Μπαλτά.
Το έργο, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, θα παρουσιαστεί αυτούσιο, στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, στη Βεργίνα, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21.00.
Συντελεστές:
Σολίστ- απαγγελία: Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο σοπράνο)
Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Δ/νση Χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδη
Χορωδία Ι. Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης
Δ/νση Χορωδίας: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Ενορχήστρωση- Χορωδιακή Επεξεργασία- Μουσική Διεύθυνση: Άλκης Μπαλτάς
Είσοδος ελεύθερη (με προσκλήσεις)
Διοργάνωση: K.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας, με την υποστήριξη της ΕΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου