Αποκλειστικές δηλώσεις του κορυφαίου Έλληνα γλωσσολόγου Χριστόφορου Χαραλαμπάκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από το 2016, και επίσημα με νόμο από το 2017 ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας». Για το ιδιαίτερα ενδιαφέρον αυτό θέμα είχαμε μια σύντομη συζήτηση με τον κορυφαίο Έλληνα γλωσσολόγο, Ομότιμο καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.Ο κύριος Χαραλαμπάκης τις τελευταίες ημέρες έχει δώσει δεκάδες συνεντεύξεις για την ελληνική γλώσσα. Μίλησε και στο protothema.gr, όπου ανέφερε και κάποια άγνωστα στο ευρύ κοινό στοιχεία.
«Η ελληνική γλώσσα και δύο διάλεκτοι της κινέζικης, είναι οι μόνες που μιλιούνται αδιάλειπτα εδώ και 3.000 χρόνια. Η εβραϊκή γλώσσα δεν μιλιόταν από φυσικούς ομιλητές για 1.700 περίπου χρόνια καθώς ως ομιλούμενη γλώσσα άκμασε από τον 10ο π.Χ. αιώνα ως λίγο πριν τη Βυζαντινή περίοδο (3ος-4ος αι.)». Να σημειώσουμε εδώ ότι οι πρώτες προσπάθειες για αναβίωση της εβραϊκής γλώσσας έγιναν το 1898-1899 από τον Eliezer Ben-Yehuda. Το 1921 η σύγχρονη εβραϊκή γλώσσα έγινε επίσημη γλώσσα (μαζί με τα αγγλικά και τα αραβικά), της υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνης, ενώ το 1948 έγινε επίσημη γλώσσα του νεοσύστατου κράτους του Ισραήλ (Πηγή: Βικιπαίδεια). Μετά τη σύντομη αυτή παρένθεση επανερχόμαστε στον κύριο Χριστόφορο Χαραλαμπάκη.
«Καλό είναι βέβαια να μην μένουμε μόνο σε μία συγκεκριμένη μέρα του χρόνου. Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την ελληνική γλώσσα, καλό είναι να έχει ένα Λεξικό και να μελετά ένα-δύο λήμματα κάθε μέρα».
Ρωτήσαμε στη συνέχεια τον κύριο Χαραλαμπάκη για τις λεγόμενες «νεκρές» γλώσσες.
«Ο λόγος που «χάνονται» οι γλώσσες είναι ότι εκλείπουν οι φυσικοί τους ομιλητές καθώς και τα διάφορα αντικείμενα που αυτές περιγράφουν. Για παράδειγμα η λέξη καροποιός, αυτός που κατασκευάζει κάρα, δεν έχει κανένα νόημα σήμερα καθώς τα κάρα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Ένα παράδειγμα «νεκρής γλώσσας» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είναι η δαλματική η οποία έπαψε να μιλιέται το 1898 οπότε έφυγε από τη ζωή και ο τελευταίος φυσικός ομιλητής της».
Ο κύριος Χαραλαμπάκης αυτή την περίοδο εργάζεται πυρετωδώς για τη Β’ έκδοση του «Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας» (η πρώτη έχει εξαντληθεί). Όπως μας είπε θα περιλαμβάνει αρκετές εκατοντάδες νέες λέξεις ενώ θα αναθεωρηθούν πάρα πολλά λήμματα σε θέματα ερμηνείας, ετυμολογίας κλπ. Χαιρόμαστε που έχουμε μια μικρή συμβολή στο τιτάνιο αυτό έργο. Να σημειώσουμε ότι τόσο ο κύριος Χαραλαμπάκης όσο και όσοι συνεργάζονται μαζί του δεν αμείβονται.
Πολύ σύντομα θα έχουμε μια εκτενέστερη συζήτηση με τον κύριο Χαραλαμπάκη για την ελληνική γλώσσα, την οποία θα παρουσιάσουμε μέσα από το protothema.gr
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου