Τέλος στην τρέλα των απαγορεύσεων βάζουν ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς παρά τα πολλά κρούσματα που καταγράφουν η μετάλλαξη Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρές νοσηλείες.
Την ίδια ώρα όμως στην Ελλάδα συνεχίζουν οι απαγορεύσεις με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μόλις χθες ότι αίρονται τα μέτρα για την εστίαση (μουσική και περιορισμός ωραρίου), παρόλα αυτά μένουν τα μέτρα για τα γήπεδα.
Φυσικά δεν μπαίνουν καν σε συζήτηση τα υπόλοιπα μέτρα. Δηλαδή οι απαγορεύσεις για τους ανεμβολίαστους, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, η υποχρεωτική ανανέωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες κτλ.
Οι γνωστοί «ειδικοί» μάλιστα εκφράζουν τη διαφωνία τους ακόμα και γι' αυτή τη μικρή χαλάρωση των μέτρων. «Λάθος
μήνυμα η χαλάρωση των μέτρων, δεν είναι ώρα για να βγει κάποιος να
διασκεδάσει. Τώρα πρέπει να προσέξουμε και να μην χαλαρώσουμε, δεν θα
τελειώσει εύκολα η πανδημία», δήλωσε ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
«Είναι κρίσιμη η περίοδος για το επόμενο κύμα. Το πάθημα μας έχει γίνει μάθημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθει, πιστεύουμε όμως ότι θα είναι ηπιότερο από το προηγούμενο», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Γ.Ιωαννίδης εξήγησε γιατί η Ελλάδα θα είναι η τελευταία χώρα που θα βγει από την πανδημία.
«Η Ελλάδα, θα είναι ουραγός στην έξοδο από την πανδημία η Ελλάδα βρίσκεται στην 35η θέση παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας σε αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού και πιθανότατα θα σκαρφαλώσει έτι περαιτέρω «στην 25 έως 30ή ή ακόμη και πιο ψηλά καταγράφοντας μια υγειονομική τραγωδία».
Την ίδια ώρα εκατοντάδες άτομα χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, όχι τόσο λόγω του ιού, όσο των κυβερνητικών αποφάσεων. Για την καταστροφή στο ΕΣΥ τα έχουμε πει πολλές φορές και η κατάσταση γίνεται μέρα με τη μέρα ακόμα χειρότερη.
Επίσης ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, αποκάλυψε πόσους ανθρώπους χάνουμε επιπλέον λόγω της θλιβερή απόφασης της κυβέρνησης να σταματήσει να προμηθεύεται μονοκλωνικά! Αν είχαμε μονοκλωνικά τότε πιθανόν και η Ελλάδα να κατέγραφε τον αριθμό θανάτων των άλλων χωρών.
Τι γίνεται στις άλλες χώρες
Η Δανία σκοπεύει να άρει όλους τους εναπομείναντες εγχώριους περιορισμούς κατά της COVID-19 την ερχόμενη εβδομάδα, ακολουθώντας παρόμοιες ανακοινώσεις που έκαναν η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, την περασμένη εβδομάδα, παρά τους υψηλούς αριθμούς που καταγράφονται στις μολύνσεις από την παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον στην Ευρώπη.
Η σκανδιναβική χώρα χαλάρωσε τους περιορισμούς πριν από δύο εβδομάδες έπειτα από ένα lockdown διάρκειας ενός μήνα, επιτρέποντας την επαναλειτουργία των κινηματογράφων και των χώρων μουσικών εκδηλώσεων, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν, όπως οι περιορισμένες ώρες λειτουργίας για τα εστιατόρια και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο, ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόνικε ανέφερε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει τις συστάσεις που εξέδωσε χθες, Τρίτη, μια επιτροπή ειδικών για άρση όλων των περιορισμών έως την 1η Φεβρουαρίου.
Η απόφαση της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να λάβει κοινοβουλευτική έγκριση, θα είναι η πιο εκτεταμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις σκανδιναβικές χώρες.
Η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα παρόμοιες αποφάσεις για την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, παρ΄όλο που ο αριθμός των μολύνσεων με την παραλλαγή Όμικρον παραμένει υψηλός. Μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν ήταν η μείωση των μολύνσεων κάτω από ένα ανώτατο επίπεδο και ο μικρότερος αριθμός νοσηλειών από τον αναμενόμενο.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου