Το Εργατικό Κέντρο Π.Ε. Πέλλας τιμά και χαιρετίζει την ύψιστη αντιδικτατορικήπράξη της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές του.
Από φοιτητές και σπουδαστές ξεκίνησε η αντίσταση εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών τον Νοέμβριο του 1973 με την κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι ορκίστηκαν στο όνομα της ελευθερίας να αγωνιστούν μέχρι τέλους για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, του πανεπιστημιακού ασύλου, της ανάκλησης όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων. Η ορμή της αντίστασης των φοιτητών ήταν το έναυσμα, το σύνθημα στους εργάτες και τα σωματεία τους, στο λαό, που τρόχιζε την οργή του χρόνια και ενώθηκε μαζί τους.
48 χρόνια μετά, τα κεντρικά προστάγματα της εξέγερσης του ‘73 για «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ έξω το ΝΑΤΟ» και «Λαϊκή Κυριαρχία» παραμένουν ανεκπλήρωτα!
Οι σύγχρονες ανάγκες για υψηλού επιπέδου παιδεία, υγεία, εργασία αντί να βελτιώνονται, υποβαθμίζονται σταθερά.
Η επίσημη ιδεολογία της Χούντας, επανακάμπτει σε διάφορες εκφάνσεις της δημόσιας ζωής και καλλιεργείται στην καθημερινότητα από φασιστικές ομάδες που δρουν ακόμη και μέσα στα σχολεία.
Στα σχολεία της χώραςμέσα στην πανδημία συγχωνεύονται τμήματα, υποβαθμίζονται σχολικές μονάδες προκειμένου να μη γίνουν νέες προσλήψεις, ενώ η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση συρρικνώνεται, οδηγείται στην «αυτοχρηματοδότηση» και χιλιάδες μαθητές βιώνουν τεράστιους φραγμούς για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Η δημόσια υγεία συρρικνώνεται για να θησαυρίζει η ιδιωτική, όταν οι προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών αποτελούν κόστος αντί για επένδυση.
Οι εργατικές κινητοποιήσεις κρίνονται «παράνομες και καταχρηστικές» και παράλληλα τα δικαιώματα οργάνωσης στους χώρους της εργασίας μπαίνουν με νόμους στο γύψο.
48 χρόνια μετάη επέτειος του Πολυτεχνείου μας καλεί ναπιάσουμε το νήμα από την αρχή νοηματοδοτώντας τον αγώνα για δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, ισχυρή κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη. Να βγούμε από την ιδιώτευση και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τις αξίες που οδήγησαν στην Εξέγερση του, τη Δημοκρατία και τον Σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί μόνο με ενότητα και συλλογικό αγώνα μέσα από τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις, κερδίζεται η ελευθερίακαι τα ανεκπλήρωτα οράματά της εξέγερσης μπορούν να γίνουν πράξη!
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου