Το θέμα αυτό επιλέχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ψυχικής Υγείας για το 2021, επειδή ο κόσμος είναι όλο και πιο πολωμένος, με τους πολύ πλούσιους να γίνονται πιο πλούσιοι και τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να είναι ακόμη πολύ υψηλός.
Το 2020 ανέδειξε τις ανισότητες λόγω φυλής και εθνότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και την έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ζουν με συνθήκες ψυχικής ασθένειας.
Επισημαίνεται ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας παραμένει άνιση, σε ποσοστό 75% και 95% των ατόμων με ψυχικές διαταραχές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να μην έχουν καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Η έλλειψη επενδύσεων στην ψυχική υγεία είναι δυσανάλογη με τον συνολικό προϋπολογισμό για την υγεία και συμβάλλει στο χάσμα θεραπείας της ψυχικής ασθένειας.
Πολλοί άνθρωποι με ψυχική ασθένεια δεν λαμβάνουν τη θεραπεία που δικαιούνται και αξίζουν και μαζί με τις οικογένειες και τους φροντιστές τους συνεχίζουν να βιώνουν στίγμα και διακρίσεις.
Το στίγμα και η διάκριση που βιώνουν τα άτομα αυτά δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική και ψυχική υγεία τους, αλλά επηρεάζει επίσης τις εκπαιδευτικές τους ευκαιρίες, τις προοπτικές εργασίας, καθώς και τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Η πανδημία του COVID 19 έχει αναδείξει περαιτέρω τις επιπτώσεις της ανισότητας στα αποτελέσματα της υγείας και κανένα έθνος, όσο πλούσιο και αν είναι, δεν έχει προετοιμαστεί πλήρως για αυτό.
Η πανδημία έχει και θα συνεχίσει να επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, με πολλούς τρόπους: μέσω μόλυνσης και ασθένειας, μερικές φορές με αποτέλεσμα τον θάνατο, μέσω του οικονομικού αντίκτυπου, με απώλειες θέσεων εργασίας και συνεχή εργασιακή ανασφάλεια και με τη φυσική απόσταση που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση.
Η καμπάνια της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας του 2021 «Η Ψυχική Υγεία σε έναν Άνισο Κόσμο» θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε στα ζητήματα που διαιωνίζουν την ανισότητα της ψυχικής υγείας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις κοινωνίες των πολιτών ώστε να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανισότητας στις τοπικές τους περιοχές.
Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ερευνητές να μοιραστούν όσα γνωρίζουν για την ανισότητα στην ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων πρακτικών ιδεών για το πώς να το αντιμετωπίσουν.
Βρισκόμαστε ξανά εν μέσω μιας άλλης παγκόσμιας κρίσης που έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των ανισοτήτων υγείας, οικονομίας και κοινωνίας.
Η καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας το 2021 μας δίνει την ευκαιρία να συναντηθούμε και να δράσουμε μαζί για να τονίσουμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανισότητα, για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να απολαμβάνουν καλή ψυχική υγεία.
Καλούμε όλους τους πολίτες να ενταχθούν και να στηρίξουν τον ΣΟΦΨΥ Ημαθίας που μάχεται ώστε η Ψυχική Υγεία να αποτελέσει προτεραιότητα στις πολιτικές για την Υγεία.
Η Ψυχική Υγεία δεν αφορά μόνο τους άλλους, ούτε μόνο όσους πάσχουν!
ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !
Μαζί θα κάνουμε τη διαφορά και θα προάγουμε ψυχικά υγιείς κοινότητες και πολίτες
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου